Jak vykuchat drůbež

Zabití a škubání drůbeže máte úspěšně za sebou. Oškubanou slípku musíte ještě před zpracováním masa důkladně vykuchat. Rozhodně se do práce nehrňte bezhlavě. Slípky se vám budou kuchat nejlépe za čerstva, kachny a husy (a další tučnou drůbež) je lepší před vykucháním nechat zchladit.

Postup:

V první fázi drůbeži odřízněte hlavu (ne s celým krkem) a pařáty v kloubu.

Na krku nařízněte kůži po celé délce a vyjměte opatrně vole i s celým obsahem tak, abyste neprotrhli blánu.

V tomto kroku přichází složitější operace: rozříznutí břišní dutiny. Jednejte opatrně, abyste nepoškodili střeva. Rozřezávejte kůži pod hrudním košem. Kůži si trochu povytáhněte a pak opatrně řízněte jen špičkou nože. Díru udělejte dostatečně velkou.

Celý obsah břišní dutiny vyjměte najednou. Před vyjímáním musíte orgány a střeva lehce uvolnit od tuku, který je zachycen v břišní dutině. Tak že kolem dokola břišní dutiny lehce obkroužíte rukou. Pak můžete veškerý obsah snadno vyndat.

Po vyjmutí vyřízněte i řitní otvor kolem dokola.

Nyní přistupte k odříznutí jater a vyjmutí žluči. Žluč vyřezávejte opravdu velmi opatrně (jedná se o zelený váček pevně uchycený na játrech). Pokud žluč protrhnete, můžete celá játra rovnou vyhodit, protože politím žlučí zhořknou. Játra překontrolujte, jestli se na nich nenachází výrůstky, nebo různé útvary. Pokud ano, játra vyhoďte, jsou vadná a nebyla by dobrá.

kure-kuchat.jpg

Až očistíte játra, ze střev oddělte i žaludek, který podélně z jedné strany rozříznete. Vysypte obsah žaludku a sloupněte vnitřní tuhou blánu, která obsah od svalnatého žaludku oddělovala.

Vyříznout si můžete i srdce, ledvinky, případně plíce. Záleží na vás, jaké vnitřnosti chcete zpracovávat. Pokaždé je důkladně prohlédněte, zda nejsou orgány vadné.

Z břišní dutiny vyberte i přebytek sádla, které můžete v kuchyni také dále využít.

V poslední fázi nezapomeňte drůbež a orgány, které budete dále zpracovávat, dobře omýt pod tekoucí vodou. A nechte osušit, alespoň z větší části vody.