Jak škubat drůbež?

Před zabíjením drůbeže nechte ideálně půl den až den zvíře vyhladovět, aby se jim pročistila střeva od zbytečných přebytků. Po usmrcení je nutné ihned drůbež oškubat.

Postup škubání

Existuje několik způsobů a metod jak drůbež dobře a rychle oškubat. Při škubání peří si vždy kůži na místě, kde peří zrovna vytrháváte, jednou rukou více napněte. I drobnější a jemnější peří tak půjde snáze z kůže vyškubnout. Při škubání jsou důležité důsledné, rychlé a silné pohyby. Peří nevytrhávejte po hrstech, ale pouze po malých trsech. Pírka uchopte vždy co nejblíže kůži, aby se vám nelámala.

Při škubání se postupuje většinou od hlavy k ocasu. A pírka se vytrhávají po směru růstu. Velká pera z křídel a ocasu vytrhávejte jednotlivě. U větší drůbeže si na pomoc vezměte kleště.

Oškubat drůbež můžete dvěma způsoby, buď na sucho, nebo mokrou variantou.

peri-skubani.jpg

Suché škubání

Pracnější metoda. Pro mladou drůbež se používá ihned po zabití. Tzv. ještě za tepla. Slepice s větším podílem tuku (starší slepice) můžete nechat před škubáním vychladnout, přesto je tato metoda pro oškubání starší drůbeže nepraktická.

Škubání po spaření

Jednodušší a hlavně méně pracná a rychlá metoda. Drůbež po zabití a vykrvení musíte co nejrychleji spařit. Voda, kterou zvíře polijete, by měla mít kolem 70 stupňů. Určitě slepici v horké vodě nenechávejte. Uvařili byste tímto postupem maso.

Minutu můžete za pařáty slepici v horké vodě pomáchat. Po spaření nenechávejte zvíře vystydnout. Ještě horkou co nejrychleji se snažte slepici celou alespoň na hrubo oškubat. Pokud je drůbež na všech místech dobře spařená, bude vám drobnější peří zůstávat v rukách po hrstech.

Kritická místa jako křídla a ocas budete muset horkou vodou polít vícekrát než zbytek těla zvířete. Velké peří je na vrhnutí problematičtější a kůže je na těchto místech i tužší.