Jak na skladování vajec

Kvalita vajec se posuzuje dle jejich čerstvosti, čistoty skořápky a hlavně neporušenosti skořápky. Nehledí se ale pouze na vnější vlastnosti vajíčka, ale také na ty jeho vnitřní. Proto je třeba dbát na správné skladování vajíček. To uchová ve vejci jeho získanou vnitřní hodnotu, kterou stanovuje obsah živin, chuť vajíčka, jeho vůně a celkově dobrá stravitelnost.

Vajíčka skladujte nejlépe špičkou dolu. Vejce před skladováním neomývejte ani neotírejte. Vajíčku byste tak porušili jeho ochrannou vrstvu, která je na skořápce. Očistit vajíčka můžete i jiným způsobem. Omytím vajíčko ztrácí svojí životnost.

Vejce nemají ráda teplotní rozdíly. Svědčí jim skladování mezi 5 - 8 °C. Proto je neumisťujte na dveře lednice, které jsou nejteplejším místem. Vajíčkům vadí i krátkodobý pobyt v teple. Přenášením vajec ze zimy do tepla způsobujete navlhávání skořápky, což zvyšuje možnost výskytu bakterií. Skladovaná vejce jednou za čas převracejte, aby se žloutek neuchytil na stěně vajíčka. Maximální trvanlivost je 28 dní.

vejce-plata.png